Home   Definities   Beleidsregels   Stappenplan realisatie   Verhalen  Agenda
 Nieuws   Subsidies   Natuurschoonwet   Landgoed overzicht   Landgoed kopen   Contact  Landgoederen.net Nieuwe Landgoederen Informatie Startpunt, alles over het vormen van een nieuw landgoed

Informatie over nieuwe landgoederen in de provincie Noord-Brabant

Gemeentes binnen de provincie Noord-Brabant: 68
Aalburg, Alphen-Chaam, Asten, Baarle-Nassau, Bergeijk, Bergen op Zoom, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Cranendonck, Cuijk, Deurne, Dongen, Drimmelen, Eersel, Eindhoven, Etten-Leur, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gilze en Rijen, Goirle, Grave, Haaren, Halderberge, Heeze-Leende, Helmond, 's-Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Laarbeek, Landerd, Lith, Loon op Zand, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Reusel-De Mierden, Roosendaal, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Someren, Son en Breugel, Steenbergen, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalre, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert

Alle informatie over nieuwe landgoederen in Noord-Brabant op een rij:

Minimale oppervlakte
Een nieuw landgoed moet een minimaal oppervlak hebben van 10 hectare groot. Er is een onderscheidt van landgoederen tot 15 hectare en landgoederen groter dan 15 hectare.

Bebouwingsmogelijkheden
Voor landgoederen van 10-15 hectare kunnen er maximaal 3 wooneenheden gebouwd worden. Deze zijn dan rond de 1500m3 per wooneenheid.
Voor landgoederen groter dan 15 hectare mogen er meer dan 3 wooneenheden gerealiseerd worden. Deze zijn dan tevens rond de 1500m3 per wooneenheid. Elke 2,5 hectare extra natuur levert 1 woning extra op, met daarbij de beperking dat maximaal een wooneenheid per 5 hectare nieuw landgoed gerealiseerd kan worden.


Mogelijkheden natuurontwikkeling & opstelling landgoed
In de landelijke regio geldt dat er er tenminste 7,5 hectare extra natuur gerealiseerd moet worden. Voor de stedelijke regio geldt dat er tenminste 5 hectare extra natuur gerealiseerd moet worden. Voor de openstelling geldt de Natuurschoonwet als richtlijn, waarbij minimaal 90% openstelling moet zijn voor het publiek.

Locatie
Op plekken waar binnen het beleid een versterking van natuur- en landschapswaarden wordt nagestreeft en waar voor realisatie geen reguliere middelen aanwezig zijn. Aan de hand van een toetsingskader wordt de haalbaarheid gemeten.

De mogelijkheden van uw terrein binnen een specifieke gemeente
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van uw terrein binnen de gemeente, neem
contact met ons op voor meer informatie.

Specialisten voor deze provincie
Zoekt u een geschikte landschapsarchitect, of heeft u andere vragen neem
dan contact met ons op voor gratis vrijblijvend advies. Landoederen Net helpt u graag op weg.


Meer informatie en artikelen omtrent nieuwe landgoederen in Noord-Brabant:


Onderstaande informatie is afkomstig van het beleid van de provincie Noord-Brabant.

Nieuwe landgoederen

De verstedelijking rukt op in de provincie. Naast ruimte voor wonen en werken wil de Provincie ook ruimte voor natuur en landschap. Eén van de instrumenten daarvoor is nieuw beleid voor landgoederen.

Het gaat hierbij om het toestaan van een beperkt aantal wooneenheden (nieuw rood) in het buitengebied in ruil voor een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe natuur. Het leveren van kwaliteit moet daarbij uitgangspunt zijn.

Definitie
Onder een nieuw landgoed wordt verstaan: “Een functionele eenheid, bestaande uit bos of andere natuur al dan niet met agrarische gronden met een productiedoelstelling. Vormen van bos- en landbouw kunnen onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering. Het geheel omvat minimaal tien hectaren grond en is (voor 90%) openbaar toegankelijk. Op het landgoed staat een woonhuis met tuin van allure en uitstraling. Als ruimtelijk kenmerk geldt dat er een raamwerk van wegen, waterlopen, lanen en singels is, waarbinnen de verschillende ruimtegebruikvormen zijn gerangschikt. Het geheel is een ecologische, economische en esthetische eenheid waarvan de invulling is geïnspireerd door het omringende landschap, de cultuurhistorie en de bodemgesteldheid.”

Een nieuw landgoed heeft idealiter een meerwaarde voor natuur en ecologie, recreatie, cultuurhistorie en landschap, beeldkwaliteit en kent een goede inpassing van het nieuwe 'rood'. Gelet hierop grenst een nieuw landgoed bij voorkeur aan zowel een stedelijk – (bebouwde kom) als een natuurgebied. Het landgoed fungeert op die manier enerzijds als uitloopgebied voor de inwoners van het stedelijk gebied en anderzijds als buffer voor de aanwezige grotere natuurgebieden. Ook in gebieden die niet voldoen aan de geformuleerde voorkeur zijn nieuwe landgoederen in principe inpasbaar. In dergelijke situaties is sprake van een zodanige meerwaarde van het landgoed uit het oogpunt van natuur, water, landschap, cultuurhistorie of recreatie dat het realiseren van een nieuw landgoed acceptabel is. Het is vaak een kwestie van zoeken naar een balans tussen positieve en negatieve effecten.

Nieuwe landgoederen zijn dan ook wenselijk op locaties waar Provincie of gemeenten versterking van natuur- en landschapswaarden nastreven en waar voor realisatie géén reguliere middelen bestaan.

Criteria
Het rood en groen vormen samen het nieuwe landgoed, waarbij een bepaalde rood/groen-balans wordt gehanteerd. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen landgoederen tot 15 ha en landgoederen groter dan 15 ha. De eerste categorie kent een minimum oppervlakte van 10 ha landgoed waarbij sprake is van een oppervlakte nieuw bos of andere natuur van 5 ha (in de stedelijke regio) of 7,5 ha (in de landelijke regio). Een landgoed tot 15 ha kan 3 wooneenheden realiseren op een bestaand (agrarisch) bouwblok. Wanneer het te ontwikkelen landgoed groter is dan 15 ha, kunnen meer wooneenheden gerealiseerd worden.
Daarbij dient echter per extra te realiseren woning minimaal 5 ha landgoed gerealiseerd te worden (waarvan de helft als nieuwe natuur). Bij landgoederen groter dan 15 ha hoeft men niet per sé de woningen te realiseren op een bestaand (agrarisch) bouwblok.
Bron: brabant.nl


Nieuw landgoed beginnen in deze provincie?
Heeft u plannen of ideeën voor het ontwikkelen van een nieuw landgoed in deze provincie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag op weg en emailen u gratis de benodigde adressen en contactgegevens die u eventueel kunt gebruiken.