Home   Definities   Beleidsregels   Stappenplan realisatie   Verhalen  Agenda
 Nieuws   Subsidies   Natuurschoonwet   Landgoed overzicht   Landgoed kopen   Contact  Landgoederen.net Nieuwe Landgoederen Informatie Startpunt, alles over het vormen van een nieuw landgoed

Informatie over nieuwe landgoederen in de provincie Gelderland

Gemeentes binnen de provincie Gelderland: 56
Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berkelland, Beuningen, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Druten, Duiven, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Groenlo, Groesbeek, Harderwijk, Hattem, Heerde, Heumen, Lingewaal, Lingewaard, Lochem, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Montferland, Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oldebroek, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Putten, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Scherpenzeel (gld), Tiel, Ubbergen, Voorst, Wageningen, West Maas en Waal, Westervoort, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel, Zevenaar, Zutphen

Alle informatie over nieuwe landgoederen in Gelderland op een rij:

Minimale oppervlakte
Een nieuw landgoed is minimaal 5 hectare groot.

Bebouwingsmogelijkheden
Er wordt een (woon)gebouw van allure toegestaan met maximaal 3 wooneenheden. Inmiddels is het ook een optie om drie afzonderlijke huizen te realiseren in plaats van 3 wooneenheden in een gebouw. Er kan eventueel een kantoorfunctie aan verbonden worden.

Mogelijkheden natuurontwikkeling & opstelling landgoed
Het plan moet passen binnen de natuurdoeltypen van het 'Gebiedsplan Natuur en Landschap' (2005) . Het nieuwe landgoed heeft ook de plicht tot openstelling voor het publiek.

Locatie
De provincie legt de beoordeling van de gebiedslocatie neer bij de desbetreffende gemeenten.

De mogelijkheden van uw terrein binnen een specifieke gemeente
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van uw terrein binnen de gemeente, neem
contact met ons op voor meer informatie.

Specialisten voor deze provincie
Zoekt u een geschikte landschapsarchitect, of heeft u andere vragen neem
dan contact met ons op voor gratis vrijblijvend advies. Landoederen Net helpt u graag op weg.


Meer informatie en artikelen omtrent nieuwe landgoederen in Gelderland:


Onderstaande informatie is afkomstig van het beleid van de provincie Gelderland.

Landgoederen dragen bij aan de landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kwaliteit van Nederland. De groeiende belangstelling voor het wonen ‘in het groen’ is dan ook een positieve ontwikkeling.

Omdat het Rijk, de provincie en gemeenten nieuw bos, nieuwe natuurwaarden en meer landschappelijke kwaliteit willen realiseren, krijgen initiatieven voor de aanleg van nieuwe landgoederen volop steun. Zo biedt het provinciale Streekplan (2005) mogelijkheden voor functieverandering in landgoederen. Particulieren kunnen nieuwe natuur ontwikkelen en duurzaam beheren en de landschappelijke kwaliteit krijgt een impuls.

Wat is een nieuw landgoed?
Een nieuw landgoed is een openbaar toegankelijk boscomplex –al dan niet met overige gronden– met daarin een woongebouw ‘van allure’ met maximaal drie wooneenheden en een minimale omvang van de bebossing van 5 hectares. Bovendien vormt het woonhuis een architectonische eenheid met het omringende groen. Vooral het realiseren van deze eenheid in een eigentijdse setting maakt de aanleg van een nieuw landgoed uitdagend.
In de loop van de jaren is het ook mogelijk geworden natuur in plaats van bos aan te leggen, passend binnen de natuurdoeltypen van het Gebiedsplan Natuur en Landschap (2005) in Gelderland.

Toetsen
De provincie geeft in het streekplan aan dat zij de mogelijkheden om een nieuw landgoed te stichten wil benutten, zonder aan te geven waar dit precies wèl en waar dit niet kan. Gemeenten zullen per geval een afweging moeten maken of een nieuw landgoed past in het landschap, geen strijdigheid oplevert met omliggende functies –met name agrarische– en of het landgoed op de betreffende plek de beoogde meerwaarde heeft.

De provincie beoordeelt de bestemmingsplannen voor nieuwe landgoederen aan de hand van een aantal criteria, onder andere: voorkeursgebieden, totaalvisie, woonbestemming, minimum oppervlak bos of natuur van 5 hectares. Gemeenten kunnen nadere criteria stellen, bijvoorbeeld voor de oppervlakte aan nieuwe natuur, de toegestane nieuwe functies en de gewenste architectuur. Daarnaast dient de gemeente met de initiatiefnemer voor een nieuw landgoed een privaatrechtelijke overeenkomst met kettingbeding af te sluiten over de inrichting en beheer van het nieuwe landgoed.
Bron: gelderland.nl


Nieuw landgoed beginnen in deze provincie?
Heeft u plannen of ideeën voor het ontwikkelen van een nieuw landgoed in deze provincie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag op weg en emailen u gratis de benodigde adressen en contactgegevens die u eventueel kunt gebruiken.